Utama > wireless > projek wireless

projek wireless

aku dah plan nak buat wireless bridging untuk makmal dan ke pusat akses. Mula bulan April lepas..aku dah pasang wireless AP kat Makmal, letak kat dalam makmal..masa mula-mula test pasang kat bilik server, banyak sangat halangan, tuh yang signal takleh nak keluar.

signal coverage amat memuaskan,cuma kat pejabat jek signal very weak…mungkin nak kene tinggikan lagi AP tuh,tapi aku malas nak memanjat ni,biarkanlah..sebab ada plan nak pasang 1 lagi wireless bridge kat pusant akses cuma modal lum cukup lagi,arituh dah tanye kedai pasal model TP-LINK WR340G ( murah dan leh wat bridge,rekomen!!) tapi takde stok plak, nasib ko lah…selamat duit aku ni..hehe…walaupun leh claim tapi lambat nak dapat balik ..pepaham jek la..sekolah kan..

Ok..camne nak setting wireless bridge ni..senang jek..kalo boleh beli wireless router yang sama brand dan ada fungsi bridging mode!!..sebab lagi senang dia capture signal tuh…

1. setting untuk AP mengikut sukahati anda…
2. untuk BRIDGE,same cam setting AP,cuma mode tukar kepada BRIDGE.
3. Bridge ni akan detect signal daripada AP,sebelum tuh, tulis dan salin alamat MAC daripada AP (ambil semasa setting AP tuh). Masukkan MAC add dalam BRIDGE tuh…nanti dia akan capture terus.(nak setting bridge, same cam nak setting AP..) enable kan DHCP!!!! kalau tak..tak berjaya…

DONE..selesai ajek anda buat bridging ni..hubungkan 2 bangunan, tak payah susah-susah pakai kabel nak memanjat sana ke sini..

nak aku tolong settingkan????

Kategori:wireless Tags: , , ,
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: