Utama > pc rusak > Huawei Mobile problem

Huawei Mobile problem

Untuk masalah ni…penyelesaiannya amat mudah sekali..itupun setelah berhempas pulas selama sehari memikirkan apa punca sebenar masalahnya…

Masalahnye camni…cikgu hantar laptop kat aku ngan doogle celcom tuh..jenama huawei K3565…beliau kata bila cucuk jek doogle tuh..no device..masa nak buat connection…so…andaian utama aku….USB Problem…mari kita selesaikan satu persatu…

1. Test cucuk doogle tuh untuk kenalpasti apa punca sebenar…yess..no device..check kat device manager pun…dia tulis huawei mobile dengan kaler kuning..maknanya..driver takde…

2. Aku uninstall usb tuh..kemudian restart dan tengok semula keputusan..masih lagi tak detect…

3. Suspicius pada AV..aku pause protection…pastu uninstall terus AV…masih lagi No Device…

4. Ok…tahap kekonfiusan makin tinggi…pi check kat Pc lain…boleh je run..takde masalah…try cucuk pendrive lain kat laptop tuh..hurmm..ok jek leh jalan…

5. Andaian aku mule berubah..ini windows yang problem…aku terus repair windows pakai recovery console…masih lagi masalah yang sama…

6. aku reinstall windows..(bukan reformat)…masih lagi no device//

7. aku search google nak cari driver huawei ni…fuhh…pun tak boleh…

8. Cari driver untuk update usb laptop punye driver..chipset..install dan masalah gak…

dalam hati aku berfikir…nak reformat jek…isk isk..malas plak nak reformat..kalo tau..semalam lagi dah reformat..kan..

9. aku bukak program vodafone mobile connect tuh…try godek – godek…ternampak menu update driver…aku pun klik la dengan harapan tak mungkin…tapi..lepas update jek driver…fuuuhhhhhhhhh!!!!…problem solved…device detect…

yeah..akhirnya sekali lagi aku berjaya selesaikan masalah tanpa reformat..mungkin penyelesaiannya amat mudah..tapi proses pencariannya tuh yang panjang…

kalo korang ada same problem camni…lenkali…update driver jek terus daripada program mobile connect…orait bebeh…

  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: