Utama > format laptop > reformat acer aspire 4740

reformat acer aspire 4740

hari ni hari yang indah..hari jumaat.

semalam customer hantar laptop acer aspire 4740 untuk diformat . Jadi apa masalah laptop ni sampai nak diformat.

masalah :

  1. broadband berbahasa arab. tiada option english. Itu masalah broadband ke? dah check kat pc lain. cantik jek keluar english. kat laptop ni,bahasa arab plak.
  2. Check kat display properties, pun dalam ARAB gak…ape benda lah tuan laptop dah install sampai leh makan ke display plak
  3. check regional language, ENLISH US lagi tuh..

Andaian :

  1. cam ade somrehing wrong jek ngan sistem laptop ni..???
  2. Harus lah diformat…..bajet cam terer je format laptop edisi baru ni,maklumlah..aku ni kalo laptop lelama tuh boleh la..
  3. tengok pada spek laptop, fuh…canggih betul. intel i3..dibina untuk win 7.

Maka, proses reformat pun bermula. Untuk reformat, memang tiada masalah.Cantik aje prosesnya sampai lengkap semua.

1. Masa untuk install driver. Sebab ada resource CD daripada ACer,aku ingatkan semua kerja sangat mudah., tinggal nak install program jek…jenng jeng jeng..masalah bermula…

Masalah :
1. driver yang dia bagi tuh khas untuk vista dan win7 jek. Nasib baik ada untuk XP. Tapi kene explore sendiri lah kat folder tuh sebab autorun dia takleh pakai. Masalah 1 Selesai.

2. Ni masalah utama,VGA bila install jek, masih Yellow proclaim bila check kat device manager. hurmmpp..mencabar minda betul ni. Kalau dulu masalah pada Sound HD (kes laptop acer lain), kali ni masalah pada VGA plak. Laptop ni pakai Intel GMA HD.  Kat CD bagi Nvidia + intel GMA tapi tak compatible pulak…

Kaedah penyelsaian untuk Masalah #2 :

  1. Try google untuk driver XP, jumpa web ni : http://laptop-driver.blogspot.com
  2. Tengok pada solusi yang di post oleh komen-komen terhadap driver. Aku cuba 1 persatu.
  3. akhirnya,link ini sangat berhasil : http://www.wikidrivers.com/wiki/Intel_GMA_XP
  4. Uninstall Driver kat device manager.
  5. Restart Pc
  6. Install Semula driver Manual. Pilih option i choose driver manually.
  7. Browse folder yang ZIP.
  8. Klik OK
  9. Install Device.
  10. Restart semula
  11. Suksess!!!!!!!!

lepas sukses, aku install pulak broadband vodafone tuh. dan Sukses juga. Takda bahasa ARAB lagi. dan semuanya berjalan dengan sempurna.

Kategori:format laptop
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: