Utama > windows problem > Laptop lambat nak shutdown

Laptop lambat nak shutdown

Baiklah, hari ni macam kes harituh tapi lebih formal cara penyelasaiannya.

Masalah : Laptop terlalu lambat nak shutdown. Laptop slow to shutdown.

Punca : banyak puncanye..background service yang tak dikenalpasti, program yang corrupted tapi masih running tak dapat nak close. system not responding.
Kebanyakan maslaah ini di hadapi oleh pengguna XP.

Kaedah Penyelesaian : Kaedah ni aku telah cuba dan terbukti berkesan dalam mempercepatkan shutdown ni. Kaedah ni telah digunapakai dan dikumpul hasil carian di google. aku cuba 1 persatu dan inilah kaedah yang terbaik pada aku.

Langkah 1:

  1. Klik Pada Start –> Run –> taip secpol.msc, klik ok
  2. Klik pada Local Policies –> klik security option
  3. Cari Shutdown: Clear virtual memory pagefile. Double klik dan tukar kepada disable(jika dah disable, klik Ok)

Langkah 2 :

  1. Klik Start –> Run –> taip regedit, klik ok
  2. didalam regedit. Klik pada icon +  HKEY_CURRENT_USER –> +ControlPanel –>dan klik pada folder  Desktop (rujuk gambar)
  3. di ruang sebelah kanan, cari WaittoKillApptimeOut, Double klik dan tukar value kepada 1000.
  4. cari autoendtask, double klik dan tukar value kepada 0(sifar).
  5. cari HungApptimeOut, double klik dan tukar value ke 1000.
  6. Sekarang anda telah selesai untuk HKEY_LOCAL_USER.
  7. Pergi semula ke ruang kanan, klik pada +HKEY_LOCAL_MASCHINE –> +System –> +Currentcontrolset –>klik  Control
  8. cari WaittoKillServiceTimeOut, double klik dan tukar value ke 1000.
  9. Setakat ini , anda dah selesai. Pi cuba shutdown pc anda, pasti cepat,pantas dan tuntas….

Langkah 3: Membuat Icon tutup cepat di desktop. Tak payah nak klik start lagi…

  1. Right klik pada desktop.
  2. Pilih New –> Shortcut
  3. taipkan %windir%\System32\shutdown.exe -s -f -t 00 pada ruangan di bawah.
  4. Sila masukkan nama icon yang dikehendaki, aku letak tutup cepat.

Yeah..itu sahaja langkah yang perlu dilakukan. Amat mustajab untuk cepatkan shutdown.

  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: