Utama > pc rusak > komputer tak boleh masuk windows

komputer tak boleh masuk windows

hari dapat komputer pentium 4, masalah takleh masuk windows.

Simptom : takleh lepas nak masuk windows. Ada file missing, nak kena reinstall windows semula. Dalam pikiran aku, kerja mudah…tampal jek semula.

Masalah 1 : mase nak tampal tuh, kan kena pilih partition. kat situlah masalah timbul. Partition C: ada tapi unknown partition. Jadi, Installer takleh detect previous XP yang dah diinstall. Nak kene Format ke??? aduh…tak boleh jadi..

Langkah Troubleshoot:

  1. masukkan Cd Xp semula, kali ni type R untuk ke recovery console.
  2. kat command prompt tuh, taip CHKDSK untuk check kalo ada bad sector ke..ape2 ke..so far..OK.
  3. Taip cd windows..fuh..access denied. Tada!!!!! Problem found.
  4. test FIXMBR – master boot records…sebab boot windows nye telah rosak ni…
  5. test FIXBOOT untuk kembalikan bootable windows.
  6. Restart PC.
  7. Yeah…Berjaya Masuk Windows.
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: