Utama > virus > Virus yang sama menyerang

Virus yang sama menyerang

hahah…ini kes hari isnin lepas.23 hb…baru aku ada mood nak update kat sini harini. Ikut tajuk di atas, ye..virus yang same menyerang laptop  yang same lagi.

Ingat lagi kes sebelum ni, takleh install ape-ape program…haaa..kes tuh la..terjadi lagi. Mungkin hari tuh aku tak bebetul bersihkan, dia bersembunyi. Hasil selidikan aku, ni adalah virus AutoIT..boleh gugel kalo nak tau…tapi camna dia leh muncul lagi..Ikuti perjalanan aku dalam memburu virus tersebut..

Langkah 1 :
Buka Windows dalam Safe mode, cuba run Avira, yeah..berjaya..dan scan seluruh sistem …huhu..hasilnya tak jumpe virus pun..pastu pakai GVR, tak dapat bukak, registry disable by administrator.

Langkah 2 :
aku terus pakai senjata rahsia aku, COMBOFIX..cam biasa semua masalah setel ngan combofix ni. Sistem kembali normal. tapi aku tak puas hati. Aku nak cari punca gak..owner kata, bila bukak firefox. so aku remove firefox manual..sebab pakai add/remove tuh tak boleh dah..viruz ni dah block…pastu..aku download clamwin Antiviruz…

Langkah 3 : Pembersihan Mutlak!!
Dengan Clamwin tuh, banyak dia detect kat mane virus ni sembunyi..shared program semua dia delete dah…bagus pulak Clamwin ni…akan jadi software kesayangan aku lepas ni..ok..kes setel..tengah tunggu kot2 akan terjadi lagi kes cam ni..

Kategori:virus Tags: , , ,
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: