Utama > Software issue, windows problem > Tak boleh masuk Windows..stuck dengan logo

Tak boleh masuk Windows..stuck dengan logo

Dah lame rasenye tak repair komputer….semua pengguna semakin bijak dalam menghadapi masalah komputer..syabas!!..baiklah..unutk kajian kes kali ni adalah masalah yang biasa gak dalam windows ni..terutama windows XP la..

Masalah : Tak boleh masuk windows, stuck atau hang kat logo jek lama….

Cara Torubleshoot:

1. Masa ON Komputer, selepas BIOS di paparkan…cepat-cepat tekan F8, dan akan ada pilihan. Sila pilih Safe Mode dan tekan ENTER.

Jika SAFE MODE pun stuck juga..maka bersiap sedialah dengan CD/DVD winXP anda….Jika SAFE MODE boleh masuk…pi dekat drive C: dan lakukan scandisk.

2. Masukkan CD winXP, reboot semula PC , kemudia tekan BOOT from CD…alaa..cam cara nak format komputer tuh…kalau bahagian ni anda tak tau..sila pergi ke panduan bagaimana nak format komputer.

3. tunggu sampai bahagian pilihan seperti di bawah ni..

Sila pilih pilihan yang kedua tuh..”To Repair Windows XP using Recovery Console”. Tekan ENTER.
Anda akan di bawa ke alam Recovery Console..jadi sila berhati-hati..

Dalam RC(recovery console)…apabila dalam paparan kat cam gambar kat atas tuh, sila taip No 1 dan tekan ENTER. Jika anda ada administrator password..sila masukkan, jika tiada..tekan jek ENTER ( administrator password biasanya masa anda nak login windows tuh..).

Lepas tu akan keluar C:\WINDOWS>
Sila Taip CHKDSK /P /R dan kemudian ENTER.
Contoh :  C:\WINDOWS>CHKDSK /P /R –> tekan ENTER

biarkan proses CHKDSK ini berjalan sampai habis..kemudian RESTART semula PC anda..

TADAAAA!!!…itu sahaja untuk kali ini..

  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: