Utama > windows problem > win7 – registry error

win7 – registry error

masalah ni merupakan masalah baru bagi aku sebab win7, sebelum ni aku memang tak pernah sentuh pun repair win7 ni…format pun tak pernah..install lagi la…yang aku pernah cuma sentuh jek..hehe..

ok..berbalik masalah seperti di tajuk ni..registry error akan win7 akan menyebabkan kita tak boleh masuk ke windows seperti biasa…bila dah masuk, maka akan berlakui BSOD 0x051 Maknanya, Blue Screen of Death error code 0x051. leh tanye pakcik gugel….

untuk lebih jelas, file registry dalam win7 telah rosak. kat bawah ni aku draftkan untuk lebih jelas.

Masalah pengguna : tak boleh masuk windows, bila masuk desktop jek nanti akan keluar kaler biru..pastu restart balik.

Masalah dikenalpasti : BSOD 0x51 – registry error

Punca : Sistem registry windows dah rosak..samada corrupted, ada install ape2 benda pelik ke sebelum ni

Troubleshoot
1. masuk safemode – boleh masuk, pastu run chkdsk. ..gagal..
2. masuk safemode command prompt – gagal..sistem hang…

Oleh sebab ini kali pertama aku ngan win7 ni..aku tak tau pun kat OS menu tuh ada fungsi Repair Windows (khas untuk win vista dan win 7).

3. cam biasa, tekan F8 masuk start tuh..nampak fungsi Repair Windows. Klik situ.
4. Skrin baru dipaparkan, pastu klik pada system restore ( nasib baik laptop ni ada buat system restore..)


5. biarkan system di restore ke stage awal..DONE…tiada lagi masalah BSOD ni…

kesimpulan : simpanlan dvd win7 anda…lagi senang kalo ada dvd tuh…

Kategori:windows problem
  1. Tiada komen.
  1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: